Bécs luxus passzázsa a Freyung

snapinsta_app_122894531_781299826045604_5553981263478027014_n_1080.jpgAkkor is érdemes megnézni, ha nem vásárolunk, mert egészen impozáns látványt nyújt.

Bécsben számos nagyon szép és elegáns hely van, ezek közül pedig semmiképp nem szabad kifelejteni a Freyung Passaget, vagy más néven Ferstel Passage-t.

A Heinrich von Ferstel osztrák építész által 1860-ban megépült palota és árkádsor pilaszterekkel valamint  boltíves mennyezettel díszített belső terében - melyet gyönyörű márványburkolat szegélyez - már kezdetben is luxusüzletek voltak. Bár az 1970-es években hanyatlásnak indult a pompa, egy évtized múlva már újra teljes fényében ragyogott a komplett felújításnak köszönhetően.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Guenter Frivert (@guenterfrivert) által megosztott bejegyzés

Azok számára, akik nem vásárlási célzattal érkeznek ide, az üzletek látványa, a csillogó belső tér, valamint a hatszögletű üvegkupolával borított kis belső udvar közepén álló - hat méter magas - szökőkút is igazi csemegének számít. A szökőkút tetején, amelyet szintén Heinrich von Ferstel tervezett, a "Donaunixen" (Duna vízi nimfa) szobra áll, aki halat tart a kezében.

E sok pompa után talán nem is meglepő, hogy Bécs legjobb tradícionális kávézóinak egyike is itt található. A Cafe Central a tizenkilencedik században az irodalmi Jung-Wien mozgalom tagjainak kedvenc találkozóhelye volt. Impozáns belső terét 1986-ban újították fel, és mára az egyik legnépszerűbb kávéház a turisták körében, teljes joggal.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Wien | Vienna (@vienna) által megosztott bejegyzés

A Ferstel palota - amelyben a passzázs és a kávézó is található - 1856-1860 között épült az Osztrák-Magyar Nemzeti Bank számára. A legtöbb akkori épülettől eltérően nem a tulajdonosról, hanem az építészről, Heinrich von Ferstelről nevezték el. Von Ferstel mindössze huszonhét éves volt, amikor az épületet tervezte, amely olasz stílusa ellenére jól illeszkedik a városképbe, és sokkal idősebbnek tűnik, mint amilyen valójában.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Secret Vienna Tours (@secret_vienna) által megosztott bejegyzés

A Palais Ferstel nemcsak a Nemzeti Bank otthona volt, hanem a Bécsi Értéktőzsdének is otthont adott egészen 1877-ig, amikor is a tőzsde új telephelyére, a Ringstraße-ra költözött.

Kiemelt kép: fiona.toft

Kövess minket a Facebookon is bécsi pillanatokért és további információkért